Radionica “Evropski standardi u oblasti slobode medija i zaštite novinara” u okviru projekta JUFREX (Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi 2018), u organizaciji Policijske akademije, održana je u hotelu Falkensteiner, u Budvi.

 Radionicu su, uvodnim govorima, otvorili glavni policijski inspektor u Sektoru kriminalističke policije, Velimir Furtula, koordinator projekta, Bojan Brajović, kao i predstavnik Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, Boris Ristović.

Furtula je poručio da je Uprava policije, svjesna neophodnosti zaštite novinara i novinarske profesije, preduzela sve potrebne mjere.

„Uprava policije je, prepoznajući značaj koji imaju preventivno represivne aktivnosti u borbi protiv svih oblika narušavanja slobode izražavanja, zagarantovane Ustavom Crne Gore, kao jedan od prioriteta odredila istrage koje će dovesti do potpunog rasvjetljavanja svih napada na novinare, medije i njihovu imovinu i stvaranje bezbjednog ambijenta za njihov profesionalni angažman u Crnoj Gori“, kazao je Furtula.

Brajović je objasnio da se Policijska akademija, pored svoje primarne uloge, obučavanja budućih policajaca i policajki, bavi i stručnim usavršavanjem službenika MUP-a, Uprave policije, Komunalne policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave carina, UIKS-a i drugih sličnih institucija.

„Naš djelokrug se ne završava samo na državnim institucijama, već organizujemo obuke za rukovanje naoružanjem za građane, zatim obuke za zaštitare/ke, kurseve engleskog jezika, kurseve informatičke pismenosti i slične aktivnosti”, kazao je Brajović.

On je istakao da Policijska akademija ima razgranatu međunarodnu saradnju.

„Raznovrsnost međunarodnih konatakata nam omogućava prenošenje znanja i vještina koje su u skladu sa evropskim i svjetskim standardima, nadogradnju stavova koji garantuju poštovanje osnovnih vrijednosti demokratije i vladavine prava, punu otvorenost prema lokalnoj zajednici uz uvažavanje različitosti, razvoj vještina komunikacije“ i dodao da je Policijska akademija, zbog takvog imidža, prepoznata i od strane Savjeta Evrope kao pouzdan partner u vodećoj inicijativi u oblasti slobode izražavanja i zaštite novinara- JUFREX.

Ristović je, predstavljajući projekat, istakao značaj unaprjeđenja zakonovanog okvira, te govorio o brojnim aktivnostima Savjeta Evrope koje će doprinijeti tom cilju.

Predavači na radionici bili su konsultant Savjeta Evrope, Džonatan Prajs, kao i domaći stručnjak i predstavnik Komisije za istrage za napade na novinare, Dalibor Tomović.

Prajs je govorio o sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava i nacionalnih sudova država članica Savjeta Evrope u slučajevima ugrožavanja prava i bezbijednosti novinara i novinarske profesije.

On je učesnicima, kroz interaktivan rad i konkretne primjere, približio način evropskog djelovanja koji, prema mišljenju organizatora projekta, mora biti implementiran i u crnogorsko sudstvo.

Predstavnik komisije za napade na novinare, Dalibor Tomović, govorio je o domaćoj sudskoj praksi, te istakao značaj ovakvih projekata kako bi se u budućnosti novinarska profesija obavljala oslobođeno od rizika.

Taj dvogodišnji projekat, koji vrijedi oko 20 hiljada eura, finansijski je podržan od strane Savjeta Evrope i ima za cilj usklađivanje medijskog zakonodavnog okvira sa standardima Savjeta Evrope i Evropske Unije, poštovanjem profesionalnog integriteta i bezbjednosti novinara kao i garantovanje slobode medija.

Na radionici je učestvovalo oko 20 službenika Sektora kriminalističke policije, a svim učesnicima dodijeljene su diplome za učešće i uspješno završenu radionicu.

Ovo je prva od tri planirane radionice u ovoj godini, u okviru navedenog projekta.