CEPOL

U okviru saradnje sa Evropskim policijskim koledžom, CEPOL, Policijska akademija je ove godine uključila dva nastavnika u Razmjenu i to u periodu od 27.maja do 02. juna.  Nastavnik policijskih poslova Nikola Ašanin je posjetio Fakultet za javnu bezbjednost u Vilinusu, dok je nastavnik naoružanja Pavle Vratnica bio gost u Republikanskoj Nacionalnoj Gardi  (GNR) u Lisabonu. Za vrijeme boravka oni su se upoznali sa litvanskim i portugalskim obrazovnim sistemom u sektoru bezbjednosti. Ovih dana su u posjeti Akademiji njihovi domaćini: Danguole Sentnuele, rukovodilac departmana za graničnu policiju i nastavnik na Fakultetu za javnu bezbjednost i Dinarte Santos, nastavnika gađanja u Republikanskoj nacionalnoj gardi i za njih je pripremljen program posjeta Upravi policije, Azilu, Prihvatilištu za strance, ganičnoj policiji itd.

ICT koordinator Policijske akademije i e-net meandžer za CEPOL za Crnu Goru Nikola Rovčanin učestvovao je na 11. sastanku E-net menadžera, koji je održan u Budimpešti u periodu od 29.maja do 1.juna 2018.godine.

Sasanku su prisustvovali eNet menadzeri zemalja clanica, kanditata i EU organizacija.

Na sastanku se govorilo o novoj nadogradnji Cepolove platforme za online ucenje, mogucnostima koje sluzbenici MUP-a, UP, MVP, Carine, Sudstvo, Tuzilastvo, Ministarstvo odbrane, ZIKS i drugi mogu iskoristiti u sopstvenoj edukaciji i napredovanju. Kroz online module, kurseve, vebinare, elektronsku bibiloteku i dr.

Cepolova platforma posjeduje 24 online kursa koji svaki registovani polaznik moze pohadjati i preko 340 snimljenih vebinara. Stalno se dodaju novi koje polaznici mogu pratiti uzivo postavljati pitanja i komunicirati sa eminentnim predavacima iz Evrope. Za online kurseve i webinare polaznici dobijaju sertifikat.

Kadeti Policijske akademije, Milica Filipović i Đuro Bojić posjetili su Policijsku školu u Segedinu u periodu od 27.do 31.maja 2018.godine. Policijska akademija ima potpisan Sporazum o saradnji sa Školom u Segedinu, kojim je , između ostalog definisana i razmjena studenata. Za vrijeme boravka, kadeti su imali prilike da se upoznaju sa teorijskim i praktičnim dijelom nastave u ovoj školi, sa posebnim osvrtom na granicu i migrante. Pored kadeta iz Policijske akademije, u posjeti Segedinu bili su i kadeti iz Litvanije.

 

https://www.linkedin.com/pulse/next-milestone-hungarianmontenegrin-cooperation-gabor-kemeny-ll-m-